Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. Aan dit mengsel kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals melkpoeder, noten, vruchten of smaakstoffen.
Cacao komt van de cacaoboon en heeft net als andere bonen prachtige gezondheid bevorderende flavanol nutriënten, zoals ook in groene thee.
Hoewel cacao zelf gunstige effecten kan hebben bij een aantal chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekte is het oppassen met chocolade omdat deze een hoog niveau van verzadigd vet en suiker kan bevatten.
Wat doe cacao met de bloedvaten?
De Flow- gemedieerde dilatatietest, gemeten aan de hoofslagader van de arm, wordt beschouwd als een van de beste metingen van de arteriële functie- een voorspeller van hart en vaataandoeningen. Een beetje cacao geeft geen afwijkingen, maar meer of veel meer zorgt voor een aanzienlijke arteriële boost binnen enkele uren na de consumptie van cacao..
Hoeveel ? Een eetlepel Nederlandse cacao geeft al dit resultaat.
Zwarte donkere chocolade geeft hetzelfde resultaat . Van melk is bekend dat het de antioxidanten capaciteiten in het bloed beïnvloed. Het antioxidanten effect wordt verminderd door de toevoeging van melk..
Suiker beschadigd ook de arteriële functie Dat is waarom suikervrije cacao de arteriële functie beter verbeterd dan cacao waar suiker aan is toegevoegd. .
Door meerdere wetenschappelijke gerandomiseerde gecontroleerde studies te bekijken wordt duidelijk dat na enkele uren en na weken en maanden van chronische cacao consumptie de arteriële functie aanzienlijk verbeterd. Zelfs na het verwijderen van de studies die door de industrie waren gefinancierd bleven de resultaten hetzelfde.
Noot redactie: In onze cursus schone bloedvaten adviseren wij niet het eten van (donkere) chocolade voor mensen met hart en vaatziekte gezien de hoeveelheid vet en suiker.
1 Theelepel ongezoete cacao poeder is echter wel toegestaan in recepten voor speciale gelegenheden.
- J D Lambert. Cacao en de gezondheid van de mens. Mol Nutr Voedsel Res 2013 57(6):933 – 933.
- L Hooper, C Kay, A Abdelhamid, P A Kroon, J S Cohn, E B Rimm, A Cassidy. Effecten van chocolade, cacao en flavan-3-ols op de cardiovasculaire gezondheid: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde onderzoeken. Ben J Clin Nutr 2012 95(3):740 – 751.
- A J Flammer, F Hermann, I Sudano, L Spieker, M Hermann, K A Cooper, M Serafini, T F Lüscher, F Ruschitzka, G Noll, R Corti. Pure chocolade verbetert de coronaire vasomotion en vermindert de reactiviteit van bloedplaatjes. Oplage 2007 116(21):2376 – 2382.
- K D Monahan. Effect van inname van cacao/chocolade op de door brachiale slagaderstroom gemedieerde verwijding en de relevantie ervan voor de cardiovasculaire gezondheid en ziekte bij de mens. Arch Biochem Biophys 2012 527(2):90 – 94.
- V Y Njike, Z Faridi, K Shuval, S Dutta, C D Kay, S G West, P M Kris-Etherton, D L Katz. Effecten van met suiker gezoete en suikervrije cacao op de endotheelfunctie bij volwassenen met overgewicht. Int. J. Cardiol. 2011 149(1):83 – 88.
- C M Akbari, R Saouaf, D F Barnhill, P A Newman, F W LoGerfo, A Veves. Endotheelafhankelijke vasodilatatie is verminderd in zowel microcirculatie als macrocirculatie tijdens acute hyperglycemie. J Vas Surg 1998 28(4):687 – 694.
- M Serafini, R Bugianesi, G Maiani, S Valtuena, S De Santis, een Crozier. Plasma antioxidanten uit chocolade. Natuur 2003 424(6952):1013 – 1013.
- J Stebbing, V Gajapathy, Lowdell C. Chocolade: heerlijke schoonheid of schadelijk beest? Lancet Oncol 2013 14(6):457 – 458.
- L S Latham, Z K Hensen, D S Minor. Chocolade-Guilty Pleasure of gezond supplement? J Clin Hypertens 2014 16(2):101 – 106.
- M Pruijm, L Hofmann, J Charollais-Thoenig, V Forni, M Maillard, A Coristine, M Stuber, M Burnier, B Vogt. Effect van donkere chocolade op de oxygenatie van nierweefsel zoals gemeten door BOLD-MRI bij gezonde vrijwilligers. Clin Nephrol. 2013 Sep;80(3):211-7.
afbeelding: Freepik
bron: nutrionfacts