chocolade
voeding
Rob Tolhuijsen, Leefstijl coach
voeding
0

Chocolade en slagaderfunctie

0

Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. Aan dit mengsel kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals melkpoeder, noten, vruchten of smaakstoffen.

Cacao komt van de cacaoboon en heeft net als andere bonen prachtige gezondheid bevorderende  flavanol nutriënten, zoals ook in groene thee.

Hoewel cacao zelf gunstige effecten kan hebben bij een aantal chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekte is het oppassen met chocolade omdat deze een hoog niveau van verzadigd vet en suiker kan bevatten.

Wat doe cacao met de bloedvaten?

De Flow- gemedieerde dilatatietest, gemeten aan de hoofslagader van de arm, wordt beschouwd  als een van de beste metingen van de arteriële functie- een voorspeller van hart en vaataandoeningen.  Een beetje cacao geeft geen afwijkingen, maar meer of veel meer zorgt voor een aanzienlijke arteriële boost binnen enkele uren na de consumptie van cacao.. 

Hoeveel ? Een eetlepel Nederlandse cacao geeft al dit resultaat.

Zwarte donkere chocolade geeft  hetzelfde resultaat . Van melk is bekend dat het de antioxidanten capaciteiten in het bloed beïnvloed. Het antioxidanten effect wordt verminderd door de toevoeging van melk..

Suiker beschadigd ook de arteriële functie Dat is waarom suikervrije cacao de arteriële functie beter verbeterd dan cacao waar suiker aan is toegevoegd.  

Door meerdere wetenschappelijke  gerandomiseerde gecontroleerde studies te bekijken wordt duidelijk dat na enkele uren en  na weken en maanden van chronische cacao consumptie de arteriële functie aanzienlijk verbeterd. Zelfs na het verwijderen van de studies die door de industrie waren gefinancierd  bleven de resultaten hetzelfde.

Noot redactie: In onze cursus schone bloedvaten adviseren wij niet het eten van (donkere) chocolade voor mensen met hart en vaatziekte gezien de hoeveelheid vet en suiker.

1 Theelepel ongezoete cacao poeder is echter wel toegestaan in recepten voor speciale gelegenheden.


 afbeelding: Freepik

bron: nutrionfacts

Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book

Reacties