whole food
voeding
Rob Tolhuijsen, Leefstijl coach
voeding
0

Effecten van het Mediterane dieet op hart en vaatziekten en gewicht

0

De naam Mediterrane dieet werd bedacht door Angel Keys. Hij bestudeerde het voedingspatroon in Nicotera Italie waar weinig hart en vaatziekten voorkwamen. Het was een voedingspatroon wat bestond uit 23% vet. Het was een stuk beter dan wat ze destijds in Amerika aten.

het bestond oorspronkelijk uit:

  • Een overvloed aan planten
  • Minimaal bewerkte, verse, lokaal verbouwde groenten
  • Vers fruit al dagelijks dessert
  • Olijfolie als voornaamste bron van vet
  • Zuivel in lage of matige hoeveelheden
  • Minder dan 4 eieren per week
  • Een lagere consumptie van vlees
  • Matige consumptie van wijn

De PREDIMED-studie, voluit de "Prevención con Dieta Mediterránea" (Preventie met het Mediterrane Dieet), is een klinische onderzoeksstudie die is ontworpen om de effecten van het Mediterrane dieet op hart- en vaatziekten te onderzoeken. De studie begon in 2003 en werd uitgevoerd in Spanje, waar hart- en vaatziekten een significante gezondheidszorglast vormden.

Hier zijn enkele kenmerken van de PREDIMED-studie:

  1. Doelstelling: Het hoofddoel van de PREDIMED-studie was om te onderzoeken of het volgen van een Mediterraan dieet met extra vergine olijfolie of noten het risico op cardiovasculaire ziekten kon verminderen bij personen met een hoog risico, zoals degenen met diabetes type 2 of andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

  2. Studieopzet: 7447 deelnemers met een risico voor hart en vaatziekten, gemiddelde leeftijd van 67 jaar en 90% had overgewicht.


  3. Het was een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT), wat betekent dat deelnemers willekeurig werden toegewezen aan verschillende dieetgroepen. Er waren drie hoofdgroepen: een groep die een Mediterraan dieet met extra vergine olijfolie volgde (50 gram~4 eetlepels per dag), een groep die een Mediterraan dieet met extra noten ( 30 gram) volgde, en een controlegroep die het advies kreeg vet in de voeding te verminderen.

  4. Interventie: Deelnemers in de Mediterrane dieetgroepen werden aangemoedigd om meer olijfolie of noten te consumeren, afhankelijk van de toegewezen groep. Het dieet omvatte ook veel groenten, fruit, peulvruchten, vis en gevogelte, en beperkte rode en bewerkte vleesproducten. Er waren driemaandelijkse educatieve bijeenkomsten.


  5. Resultaten: Na 4,8 jaar werd het onderzoek stopgezet op basis van een vooraf gespecificeerde tussentijdse analyse. Helaas werden er protocol afwijkingen geconstateerd, waardoor een aantal mensen niet goed gerandomniseerd aan een groep waren toegewezen. Het rapport werd ingetrokken en later opnieuw gepubliceerd op basis van een herziene effectschatting op basis van de veronderstelling dat de deelnemers niet uitsluitend willekeurig zijn toegewezen.


  6. De resultaten waren in eerste instantie wat teleurstellend. Voor algehele doodsoorzaken scoorde de olijfolie groep wel iets lager maar niet significant lager (p=0.15) (p-waarde van 0,05 is de drempel voor significantie)

  7. Hetzelfde gold voor dood door CVA olijfolie groep p=0,17.

  8. Dus niet significant.


  9. Ze hebben toe gekeken hoe het resultaat was als je alle gebeurtenissen op 1 hoop gooide (Myocard infarct, CVA en dood door Hart en vaatziekte)


  10. In de controlegroep had 4,4% zo'n gebeurtenis

  11. In de groep met olijfolie 3,8% (14% relatieve reductie)

  12. In de notengroep  3,4% (23% relatieve reductie)


  13. De PREDIMED-studie toonde aan dat deelnemers die het Mediterrane dieet volgden met extra vergine olijfolie of noten, significant lagere incidenties van cardiovasculaire gebeurtenissen hadden in vergelijking met de controlegroep ( het voedingspatroon wat ze normaal gebruikten)


  14. Hoe was het gewichtsverlies over 5 jaar? 

  15. De controle groep verloor 0,6 kg in 5 jaar

  16. De mediterrane notengroep verloor 0,4 kg in 5 jaar

  17. De mediterrane olijf olie groep verloor 0,88 kg in 5 jaar


  18. De conclusie was het Mediterrane dieet geen voedingsstijl is waarmee je gewicht verliest


  19. VegMed Studie

  20. 62 deelnemers  verdeeld in twee groepen: De ene groep volgde een Mediterraan dieet en de andere groep een vegan dieet.  Het was een randomised cross-over studie. Beide groepen switchten na 16 weken naar het tegenovergestelde dieet. Ze beide groepen werden wekelijks getraind door een dietist die werkelijk in het geboden dieet geloofden.


  21. Resultaten

  22. De Vegan groep verloor veel meer gewicht dan de Mediterrane groep die een klein beetje gewicht verloor. Tijdens 4 weken pauze mochten de deelnemers weer terug naar hun oude voedingspatroon. Daarna werden de groepen omgedraaid en de Vegan groep die nu het Mediterrane dieet volgde kwam weer aan  in gewicht aan en de Mediterrane groep die nu het Vegan dieet volgde verloor gewicht


  23.  Wat gebeurde er verder met de gezondheidsmarkers:

  24. Totaal Cholesterol:

  25. Mediteraan : -3,1 mg/dl

  26. Vegan: -18,7 mg/dl

  27. (Niet verwonderlijk Vegan eetstijl heeft geen cholesterol)

  28.   

  29. LDL-Cholesterol:

  30. Mediteraan: -0,5 mg/dl

  31. Vegan: -15,3 mg/dl


  32. Systolische Bloeddruk:

  33. Mediteraan: -9.3 mmHg

  34. Vegan: -3,4 mmHg


  35. Diastolische Bloeddruk:

  36. Mediteraan: -7,3 mm Hg

  37. Vegan: -4.1 mm Hg




Heb je ons (bijna)gratis E-book al? Download hem hier











Reacties