Geen alcohol is de norm

Geen alcohol is de norm

Enige tijd geleden was op het journaal het bericht dat artsen duidelijker moeten uitdragen dat géén alcohol de norm is. Een advies wat in de spreekkamer nog maar nauwelijks wordt opgevolgd.

Nederland telt anderhalf miljoen probleemdrinkers  en de problemen daarvan zijn terug te zien in het ziekenhuis. Artsen spreken hun patiënten er echter nauwelijks op aan, omdat vaak de juiste  kennis ontbreekt, omdat de arts af en toe zelf ook een glaasje drinkt en men het vaak als een privé issue beschouwd.   Ook bij roken heeft het 50 jaar geduurd voordat artsen daarover advies gingen geven.

Brits onderzoek laat zien dat twintig procent van de ziekenhuis patienten zoveel alcohol drinkt, dat het hen schade toebrengt. In Nederland zullen de cijfers niet veel anders zijn aldus verslavingsarts Robert van de Graaf. "Wij drinken ook behoorlijk veel alcohol met zijn allen"  Er is een behoorlijk krachtige alcohol industrie met enorme marketingbudgetten waardoor veelvuldig alcohol drinken maatschappelijk is geaccepteerd.

Het behandelen van het alcohol probleem kost de arts veel tijd. En vaak is alcohol niet het probleem waar de patiënt voor komt, maar kan wel het gevolg zijn.  Tachtig procent van de mensen drinkt, het geeft plezier een gezelligheid of maakt ons weer wat rustiger na een drukke stressvolle dag. Een dokter hanteert ook zijn eigen normen als het gaat over alcohol gebruik. Als een patiënt evenveel drinkt als de dokter, dan is het moeilijk om aan de orde te stellen.

De overheid heeft als in 2018 in het Nationaal Preventieakkoord vastgelegd dat het aantal probleemdrinkers binnen twintig jaar moet halveren.

De norm wat veilig is is niet altijd duidelijk. Zo werd in 2015 de richtlijn: "Drink geen alcohol of niet meer dan één glas per dag" Een glas staat dan voor 25 centiliter bier ( 5% alcohol), 10 cl wijn ( 12% alcohol) of 3,5 centiliter sterke drank ( 35% alcohol)

Vijf en twintig codes van chronische ziekten in de International Classification of Disease (ICD)-10 zijn toe te rekenen aan alcohol, en alcohol speelt als onderdeel een risico in bepaalde vormen van kanker, neuro-psychiatrische aandoeningen, en verschillende cardiovasculaire aandoeningen en maag, darm leverziekten.

Hoogleraar interne geneeskunde Kees Kramers legt hieruit wat alcohol met je lichaam doet.



Bewerkt na berichtgeving van NOS en Nieuwsuur

Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book


Rob is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is als afgestudeerd fysiotherapeut (1981) altijd gepassioneerd geweest in preventie met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Schreef twee boeken over rugklachten en over medisch zwemmen. Hij was jarenlang eigenaar van zijn eigen gezondheid en preventiecentrum in Heemskerk. Sinds 1986 is hij bezig met voeding en gezondheid en specialiseerde zich via een post_HBO studie tot Leefstijlcoach. Hij onderzoekt kritisch en is op zoek naar de nieuwste inzichten op basis van goed wetenschappelijk onderzoek. Zijn drive om over gezondheid te publiceren komt voort uit zijn ervaringen met kanker en hart en vaatziekte in zijn familie
Reactie plaatsen