omega 3

Omega 3 vetzuren van plantaardige bron

Hier is een lijst van 30 voedselbronnen van omega-3 vetzuren van plantaardige oorsprong, samen met de geschatte hoeveelheid omega-3 per gram:

(alle oliën zijn buiten beschouwing gelaten)

  1. Lijnzaad: Ongeveer 5,9 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  2. Chiazaad: Ongeveer 4,9 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  3. Hennepzaad: Ongeveer 2,5 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  4. Walnoten: Ongeveer 2,6 gram ALA per 28 gram (een handjevol).
  5. Brussels sprouts (spruitjes): Ongeveer 0,14 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  6. Spinazie: Ongeveer 0,13 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  7. Broccoli: Ongeveer 0,08 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  8. Avocado: Ongeveer 0,07 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  9. Pompoenpitten: Ongeveer 0,03 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  10. Pistachenoten: Ongeveer 0,03 gram ALA per 28 gram (een handjevol).
  11. Cashewnoten: Ongeveer 0,03 gram ALA per 28 gram (een handjevol).
  12. Kikkererwten: Ongeveer 0,02 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  13. Edamame (jonge sojabonen): Ongeveer 0,10 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  14. Maïs: Ongeveer 0,03 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  15. Rucola (rucola sla): Ongeveer 0,07 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  16. Boerenkool: Ongeveer 0,11 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  17. Spirulina (een blauwgroene alg): Ongeveer 0,08 gram ALA per 7 gram (een theelepel).
  18. Pompoen: Ongeveer 0,01 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  19. Zonnebloempitten: Ongeveer 0,02 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  20. Sesamzaad: Ongeveer 0,02 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  21. Pijnboompitten: Ongeveer 0,03 gram ALA per eetlepel (15 gram).
  22. Lijnzaadbrood: Ongeveer 0,5 gram ALA per snee (30 gram).
  23. Quinoa: Ongeveer 0,06 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  24. Sperziebonen: Ongeveer 0,01 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  25. Sinaasappels: Ongeveer 0,01 gram ALA per 1 middelgrote sinaasappel.
  26. Aardbeien: Ongeveer 0,01 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  27. Frambozen: Ongeveer 0,01 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  28. Blauwe bessen: Ongeveer 0,03 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).
  29. Appels: Ongeveer 0,01 gram ALA per 1 middelgrote appel.
  30. Druiven: Ongeveer 0,01 gram ALA per 85 gram (een kleine portie).

Houd er rekening mee dat de exacte hoeveelheid omega-3-vetzuren in voedingsmiddelen kan variëren afhankelijk van factoren zoals groeiomstandigheden en oogsttijdstip. Deze cijfers zijn geschatte gemiddelden en kunnen variëren. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen en te streven naar een evenwichtige inname van omega-3 en omega-6 vetzuren voor een optimale gezondheid.

Download nu ons (bijna) gratis E-book

Waarom duurzaam gewicht verliezen nooit zal lukken als je je niet richt op verzadiging!

en leer hoe:

  • Je je optimale gewicht kan bereiken en behouden- zonder jezelf voedsel te ontnemen waar je zo van houdt

  • Je elke dag meer gedaan krijgt, zonder terugslag in pijn of energie

  • Je de trap weer kan oplopen zonder buiten adem te raken

  • Je er vertrouwen in hebt dat je geen voedingsfouten en leefstijlfouten maakt die je gezondheid kunnen schaden

  • Je extra energie hebt om te sporten, dansen of plezier te hebben, vooral 's avonds

  • Je je bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloedruk beter zelf kan reguleren

  • Je minder of geen medicatie meer nodig hebt

  • Je voelt dat je een gezonder en vitaler leven kan leiden 

  • Je kan leren van de ervaringen van anderen en valkuilen kan voorkomen