Nieuwe Europese diabetes aanbevelingen roepen op tot het eten van plantaardig voedsel en het vermijden van rood en bewerkt vlees
De Diabetes and Nutrition Study Group van de European Association for the Study of Diabetes heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia voor het beheersen van diabetes.
Volgens de update van de aanbevelingen van 2004 moeten mensen minimaal bewerkt plantaardig voedsel consumeren, zoals volle granen, groenten, volkoren fruit, peulvruchten, noten, zaden en niet-gehydrogeneerde niet-tropische plantaardige oliën, terwijl de consumptie van rood en bewerkt vlees, met suiker gezoete dranken en geraffineerde granen moet worden geminimaliseerd.
Het verhogen van de vezelinname kan de bloedglucose- en cholesterolspiegel en het lichaamsgewicht verbeteren, waardoor het diabetesbeheer wordt verbeterd. Mensen met diabetes wordt geadviseerd ten minste 35 gram vezels per dag te consumeren.
De aanbevelingen zijn gebaseerd op nieuwe systematische reviews en meta-analyses die de groep heeft laten uitvoeren, evenals beschikbaar bewijs en bieden evidence-based richtlijnen voor gezondheidswerkers om discussies met patiënten over diabetesbeheer te informeren, inclusief diabetespreventie en remissie type 2.
Zeer koolhydraatarme en ketogene diëten worden niet aanbevolen vanwege veiligheidsoverwegingen en zijn in verband gebracht met hypoglykemie, ketoacidose, vitamine- en mineraaltekorten en grotere mortaliteit.