
Het was vrijdagavond, en Nicolien plofte op de bank met een diepe zucht. De kinderen lagen eindelijk in bed, en de rust daalde neer in de woonkamer.
Nicolien was voor de zoveelste keer begonnen met een dieet, haar huisarts had daar op aangedrongen omdat haar bloedwaarden sterk afwijkend waren als gevolg van haar overgewicht. Dat kon zo niet goed gaan..
Maar voordat ze het goed en wel doorhad, stond ze alweer in de keuken. Haar hand gleed als vanzelf naar de kast met koekjes.
"Ik verdien dit," fluisterde ze tegen zichzelf. "Lange dag, drukke week, gewoon even iets lekkers."
Terwijl ze haar tanden in een chocoladekoekje zette, voelde ze een korte golf van voldoening. Maar nog voordat ze het wist, reikte haar hand alweer naar de volgende. En de volgende.
Herkenbaar?
Honger of trek: de grote misleiding
Nicolien wist diep van binnen dat ze niet écht honger had. Ze had een voedzaam avondeten gegeten, haar maag rommelde niet en toch… die onweerstaanbare drang naar iets zoets overviel haar compleet.
Dit is het grote verschil tussen honger en trek.
Honger is een lichamelijk signaal van je lichaam dat energie nodig heeft. Het bouwt zich geleidelijk op en kan worden gestild met voedzaam eten.
Trek is vaak een psychologische of emotionele reactie op vermoeidheid, stress of gewoonte. Het komt ineens op, vaak gericht op specifieke voedingsmiddelen zoals zoet, zout of vet eten.
Maar hoe weet je nu zeker of je écht honger hebt?
De Honger vs. Trek Test
Volgende keer dat je trek voelt opkomen, stel jezelf deze simpele vraag:
"Zou ik nu een bord broccoli of een gekookt ei eten?"
Als je antwoord ja is, heb je waarschijnlijk echte honger.
Als je antwoord nee is en je alleen iets zoets of hartigs wilt, heb je waarschijnlijk trek.
Nicolien begon deze test toe te passen en ontdekte iets opmerkelijks. Vaak was haar ‘honger’ eigenlijk gewoon vermoeidheid of verveling. In plaats van koekjes te pakken, begon ze eerst een glas water te drinken of even een korte wandeling te maken. En meestal… verdween haar trek dan gewoon.
Waarom je nooit verzadigd raakt van snacken
Het probleem met snacken op koekjes, chips of chocolade? Ze vullen nauwelijks. Ze geven je een snelle beloning in je brein, maar geen verzadiging in je lichaam. Het gevolg? Je blijft eten, op zoek naar dat verzadigde gevoel dat nooit komt.
Daarom is verzadiging de sleutel tot het doorbreken van trek en cravings. Wanneer je maaltijden zo samenstelt dat ze je écht vullen, neemt je drang naar snacks en emotioneel eten af.
Wil je weten hoe je dat doet?
In mijn gratis e-book " Ontdek het geheim van volledige verzadiging voor je gezondheid en gewicht" ontdek je welke voedingsmiddelen je het langst een vol gevoel geven én hoe je snackaanvallen voorkomt zonder wilskrachtstrijd.
👉 Download het hier gratis
Zo hoef je nooit meer te vechten tegen trek, maar ben je gewoon… verzadigd.