koffie gezond
voeding
Rob Tolhuijsen, Leefstijl coach
voeding
0

Wat doet koffie met de binnenlaag van je bloedvaten?

0
Er is veel verwarring over het gebruik van koffie. Is het nou wel of niet goed voor je bloedvaten?


Koffie en bloeddruk

Eén van de studies werd in 2010 gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition.  Na het drinken van cafeïne houdende koffie steeg de systolische (bovendruk) en diastolische( onderdruk)  bloeddruk van de deelnemers.
Na zowel 30 als 60 minuten was de systolische bloeddruk gestegen van 113 naar 116 (2,7% toename) en de diastolische bloeddruk steeg van 68 naar 72 (5,9% toename) (p De arteriële bloedstroom nam af na het drinken van cafeïne houdende koffie, tot een gemiddeld maximum van 22,1% na 60 minuten (p Hoe interpreteerden de onderzoekers de resultaten?
 De onderzoekers concluderen dat: "cafeïne houdende koffie significante endotheel disfunctie op gang brengt". Ze suggereren dat koffie ongunstige acute cardiovasculaire en metabole effecten op de endotheel functie kan hebben.
Studie waarnaar verwezen wordt: https://www.nature.com/articles/ejcn20109

Decafé

1 kopje  decafé heeft geen negatief effect op de endotheel functie, twee koppen decafé hebben zelfs gezondheidsvoordelen. Koffie heeft meer dan 1000 verschillende stoffen anders dan cafeïne

Cafeïne in Thee

Cafeïne in thee is toegestaan in het herstel je bloedvaten programma. Studies die werden gedaan, toonden aan dat cafeïne houdende koffie de bloeddruk verhoogde, cholesterol verhoogde en de endotheel functie verlaagde met een daling van het vermogen om te verwijden. Terwijl cafeïne houdende thee dat niet deed.

Koffie en cholesterol

Cafestol, de vette stof in de olie in koffiebonen, is de factor die verantwoordelijk is voor het stijgen van het cholesterol, het wordt er grotendeels uitgefilterd met een papieren koffiefilter, daarom verhoogd gefilterde koffie niet het cholesterol. Een andere bereidingswijze doet dat wel. ( zie figuur)


Studies wijzen er op dat het filter voornamelijk de kleine deeltjes tegenhouden  die de cafestol bevatten. Het anders bereiden van de koffie door een papieren filter te gebruiken kan 90% van de cafestol tegenhouden.

Toch is er een onderzoek die laat zien dat het drinken van 2 kopjes met papier gefilterde koffie toch nog voldoende kan zijn om je LDL cholesterol te verhogen. Als je dus toch een hoog cholesterol houd ondanks dat je gezond eet en gefilterde koffie drinkt is het handig om de koffie een tijdje te laten staan en dan opnieuw je cholesterol te laten testen.

De mate van koffiebranden heeft ook effect. Koffiebranden vernietigd enige cafestol, dus een dark roast heeft minder cafestol. Medium en Light roast verhogen het slechte cholesterol.


Literatuur

Urgert R, Katan MB. The cholesterol-raising factor from coffee beans. Annu Rev Nutr. 1997;17:305-24.

Van dusseldorp M, Katan MB, Van vliet T, Demacker PN, Stalenhoef AF. Cholesterol-raising factor from boiled coffee does not pass a paper filter. Arterioscler Thromb. 1991;11(3):586-93.

Rodrigues IM, Klein LC. Boiled or filtered coffee? Effects of coffee and caffeine on cholesterol, fibrinogen and C-reactive protein. Toxicol Rev. 2006;25(1):55-69.

Urgert R, Meyboom S, Kuilman M, et al. Comparison of effect of cafetière and filtered coffee on serum concentrations of liver aminotransferases and lipids: six month randomised controlled trial. BMJ. 1996;313(7069):1362-6.

Zhang C, Linforth R, Fisk ID. Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms. Food Res Internat. 2012;49:27-31.

Christensen B, Mosdol A, Retterstol L, Landaas S, Thelle DS. Abstention from filtered coffee reduces the concentrations of plasma homocysteine and serum cholesterol--a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2001;74(3):302-7.

Fried RE, Levine DM, Kwiterovich PO, et al. The effect of filtered-coffee consumption on plasma lipid levels. Results of a randomized clinical trial. JAMA. 1992;267(6):811-5.

Corrêa TA, Rogero MM, Mioto BM, et al. Paper-filtered coffee increases cholesterol and inflammation biomarkers independent of roasting degree: a clinical trial. Nutrition. 2013;29(7-8):977-81.

Rendón MY, Dos santos scholz MB, Bragagnolo N. Is cafestol retained on the paper filter in the preparation of filter coffee?. Food Res Int. 2017;100(Pt 1):798-803.

 Bron: Nutrionfacts.org

Koffie heeft ook gezondheidsvoordelen: Koffiedrinkers lijken langer te leven en lagere kans te hebben op kanker, maar koffie kan maagreflux, botontkalking, glaucoom en incontinentie verergeren.  Bron. Boek "How not to Die"door Dr M. Greger


Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book

Reacties