De voordelen van (balsamico) azijn voor je gezondheid

Azijn wordt geproduceerd door de fermentatie van wijn, cider en andere vruchtensappen. Het is in feite verdund azijnzuur, met een smaak afhankelijk waar het van gemaakt is. Alles van druiven (balsamico) tot appelcider, granaatappels en dadels. Het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt in de keuken en ook in de volksgeneeskunde.

 Er zijn tal van wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over de voordelen voor onze gezondheid

 Twee theelepels azijn voor een maaltijd ingenomen, stompt de bloedsuikerspiegel en insuline pieken af na de maaltijd bij diabetici en niet- diabetici met 20%. Een eetlepel tweemaal daags verlaagt de nuchtere bloedsuikerspiegel binnen een paar weken met 16 punten evenveel als veel diabetische medicatie zoals metformine

Gewichtsverlies

Appelciderazijn helpt gewichtsverlies via twee mechanismen: het activeert een enzym (AMPK) dat de stofwisseling verhoogt en het verhoogt de verzadiging ( je bent tevreden met minder voedsel)

 Zwarte rijst en balsamico azijn verbeteren de productie van Stikstofmonoxide in het endotheel dat slagaders bekleedt, wat resulteert in arteriële verwijding.

Arteriosclerose

 Balsamicoazijn vermindert de oxidatie van het LDL-cholesterol en de LDL geïnduceerde foamcell formatie hetgeen arteriosclerose vermindert

 Azijn vergroot de vaatverwijding via een upregulatie van endotheliale nitricoxide synthaseactiviteit.. Met andere woorden het versterkt de slagaderwerking dat deze op een natuurlijke wijze verwijd door een enzym in ons lichaam dat stikstofoxide synthetiseert.

 Azijn verlaagt het cholesterol - en triglyceridengehalte

 Azijn vermindert de insuline resistentie, wat indien onbehandeld resulteert in diabetes en hart en vaatziekten

 Eén eetlepel azijn per dag bleek in één onderzoek de bloeddruk te verlagen

 Wat is de dosis?

 De meeste van de studies gebruikten 2 theelepels drie keer per dag bij de maaltijd, tot 1-2 eetlepels eenmaal per dag.

 Voor een saladedressing gebruik dan de balsamicoazijn in verschillende smaken. Azijn heeft 3 calorieën per eetlepel

 Literatuur:

 C S Johnston, A M White, S M Kent. Preliminary evidence that regular vinegar ingestion favorably influences hemoglobin A1c values in individuals with type 2 diabetes mellitus. Diabetes Res Clin Pract. 2009 May;84(2):e15-7.

C S Johnston, A M White, S M Kent. A preliminary evaluation of the safety and tolerance of medicinally ingested vinegar in individuals with type 2 diabetes. J Med Food. 2008 Mar;11(1):179-83.

C S Johnston, C M Kim, A J Buller. Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care. 2004 Jan;27(1):281-2.

P Mitrou, E Petsiou, E Papakonstantinou, E Maratou, V Lambadiari, P Dimitriadis, F Spanoudi, S A Raptis, G Dimitriadis. Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2015;2015:175204.

C S Johnston, I Steplewska, C A Long, L N Harris, R H Ryals. Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9.

E Ostman, Y Granfeldt, L Persson, I Björck. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8.

M Leeman, E Ostman, I Björck. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Nov;59(11):1266-71.

M Sugiyama, A C Tang, Y Wakaki, W Koyama. Glycemic index of single and mixed meal foods among common Japanese foods with white rice as a reference food. Eur J Clin Nutr. 2003 Jun;57(6):743-52.

M Maioli, G M Pes, M Sanna, S Cherchi, M Dettori, E Manca, G A Farris. Sourdough-leavened bread improves postprandial glucose and insulin plasma levels in subjects with impaired glucose tolerance. Acta Diabetol. 2008 Jun;45(2):91-6.

C Johnston, S Quagliano, S White. Vinegar ingestion at mealtime reduced fasting blood glucose concentrations in healthy adults at risk for type 2 diabetes. Journal of Functional Foods. 2013 Oct;5(4):2007-2011.

F B Hu, M J Stampfer, J E Manson, E B Rimm, A Wolk, G A Colditz, C H Hennekens, W C Willett. Dietary intake of alpha-linolenic acid and risk of fatal ischemic heart disease among women. Am J Clin Nutr. 1999 May;69(5):890-7.

F Brighenti, G Castellani, L Benini, M C Casiraghi, E Leopardi, R Crovetti, G Testolin. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995 Apr;49(4):242-7.

M Iizuka, M Tani, Y Kishimoto, E Saita, M Toyozaki, K Kondo. Inhibitory effects of balsamic vinegar on LDL oxidation and lipid accumulation in THP-1 macrophages. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(6):421-7.

S Sakakibara, R Murakami, M Takahashi, T Fushimi, T Murohara, M Kishi, Y Kajimoto, M Kitakaze, T Kaga. Vinegar intake enhances flow-mediated vasodilatation via upregulation of endothelial nitric oxide synthase activity. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(5):1055-61.

R A Vogel, M C Corretti, G D Plotnick. The postprandial effect of components of the Mediterranean diet on endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2000 Nov 1;36(5):1455-60.

P J Ong, T S Dean, C S Hayward, P L Della Monica, T A Sanders, P Collins. Effect of fat and carbohydrate consumption on endothelial function. Lancet. 1999 Dec 18-25;354(9196):2134.

H O Steinberg, M Tarshoby, R Monestel, G Hook, J Cronin, A Johnson, B Bayazeed, A D Baron. Elevated circulating free fatty acid levels impair endothelium-dependent vasodilation. J Clin Invest. 1997 Sep 1;100(5):1230-9.

S Agewall, S Wright, R N Doughty, G A Whalley, M Duxbury, N Sharpe. Does a glass of red wine improve endothelial function? Eur Heart J. 2000 Jan;21(1):74-8.

R A Vogel, M C Corretti, G D Plotnick. Effect of a single high-fat meal on endothelial function in healthy subjects. Am J Cardiol. 1997 Feb 1;79(3):350-4.

A A Chaves, M S Joshi, C M Coyle, J E Brady, S J Dech, B L Schanbacher, R Baliga, A Basuray, J A Bauer. Vasoprotective endothelial effects of a standardized grape product in humans. Vascul Pharmacol. 2009 Jan-Feb;50(1-2):20-6.

B Cortés, I Núñez, M Cofán, R Gilabert, A Pérez-Heras, E Casals, R Deulofeu, E Ros. Acute effects of high-fat meals enriched with walnuts or olive oil on postprandial endothelial function. J Am Coll Cardiol. 2006 Oct 17;48(8):1666-71.

A Rodriguez-Mateos, C Rendeiro, T Bergillos-Meca, S Tabatabaee, T W George, C Heiss, J P Spencer. Intake and time dependence of blueberry flavonoid-induced improvements in vascular function: a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study with mechanistic insights into biological activity. Am J Clin Nutr. 2013 Nov;98(5):1179-91.

M.Lizuka, M.Tani, Y. Kishimoto, E. Saita e.a  Inhibitory  effects of balsamic Vinegar on LDL oxidation and lipid Accumulation in THP- Macrophages


Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book