Nieuw wetenschappelijk overzicht: cardiovasculair- en kanker risico lager bij plantaardig voedingspatroon
Een nieuw uitgebreid overzicht van de laatste twintig jaar wetenschappelijk onderzoek toont sterke bewijzen dat plantaardige eetpatronen wereldwijd kunnen helpen bij het voorkomen van de twee belangrijkste doodsoorzaken hart- en vaatziekten en kanker.
Onderzoekers van de Universiteit van Bologna in Italië en de Stanford University School of Medicine hebben een review gepubliceerd in PLOS One.
Deze review, die vorige week werd uitgebracht, onderzocht meta-analyses van 2000 tot 2023 om de effecten van vegetarische en veganistische diëten op het risico van kanker en hartziekten te evalueren. Ze combineerden gegevens van 48 meta-analyses met honderdduizenden deelnemers van verschillende leeftijden en achtergronden. Hun bevindingen lieten zien dat vegetariërs en veganisten een aanzienlijk lagere kans hadden op hart- en vaatziekten en kanker.
Ook hadden zij doorgaans een betere gezondheid van het hart en de stofwisseling, met minder ontstekingen, lagere bloeddruk, lager cholesterol en een gezonderer BMI vergeleken met mensen die vlees eten.
“Over het algemeen worden vegetarische en veganistische diëten sterk geassocieerd met een beter lipiden profiel, betere glycemische controle, lager lichaamsgewicht/BMI, minder ontstekingen en een lager risico op hartziekten en kanker,” schreven de onderzoekers.
Plantaardige voedingspatronen bleken vooral effectief te zijn bij het voorkomen van prostaat- en maag-darmkanker. Mensen die veel rood en bewerkt vlees aten, hadden een hoger risico op maag-darmkanker. “Onze uitgebreide review komt overeen met ander bewijs dat rood en bewerkt vlees verbindt met een hoger risico op maag-darmkanker,” aldus de auteurs.
PLOS ONE-rapport
Dit nieuwe PLOS One-rapport is belangrijk omdat het een overkoepelende beoordeling biedt van het beschikbare bewijs. Terwijl primaire onderzoeken zoals observationele studies en gerandomiseerde klinische onderzoeken cruciale data leveren, voegen meta-analyses eerdere onderzoeken samen om belangrijke verbanden te identificeren. Paraplubeoordelingen, zoals deze, gaan nog een stap verder door meta-analyses samen te brengen voor een uitgebreide samenvatting van het bewijs.
De onderzoekers wijzen wel op beperkingen, zoals mogelijke verstorende factoren in observationele studies. “Mensen die een plantaardig voedingspatroon volgen, hebben vaak een gezondere levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van suikerhoudende dranken, alcohol en tabak,” merkten ze op.
Conclusie
Toch concluderen de onderzoekers dat plantaardige voedingspatronen“één van de effectieve preventieve strategieën zijn voor de meest impact-volle chronische ziekten van de 21e eeuw.”
gebaseerd op een artikel in ForksoverKnives
Download hier ons bijna gratis E-book hoe af te vallen door je te richten op verzadiging