Ontdekking: Bewerkte Voedingsmiddelen Verbonden met Diverse Gezondheidsproblemen in Baanbrekend Onderzoek

Veel van ons weten wel dat chips, snoep en frisdrank niet echt goed zijn voor ons lichaam. Maar hoe erg zijn deze snacks eigenlijk voor onze gezondheid? Een nieuw onderzoek, waarbij bijna 10 miljoen mensen betrokken waren, geeft sterke aanwijzingen dat dit soort sterk bewerkte voeding slecht is voor zowel ons lichaam als onze geest.

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ, analyseerde gegevens van 14 eerdere studies met bijna 10 miljoen deelnemers. Ze wilden kijken naar de effecten van ultrabewerkte voedingsmiddelen (dat zijn voedingsmiddelen die heel sterk zijn bewerkt) op verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, angst, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Om deze sterk bewerkte voedingsmiddelen te definiëren, gebruikten ze het NOVA-systeem, dat voedingsmiddelen rangschikt op basis van hoeveel ze zijn bewerkt. Ze keken alleen naar onderzoeken van de laatste drie jaar en sloten studies uit die geld kregen van bedrijven die deze sterk bewerkte voedingsmiddelen maken.

Uit hun analyse bleek dat het eten van deze sterk bewerkte voedingsmiddelen werd gekoppeld aan een hoger risico op 32 van de 45 onderzochte gezondheidsproblemen. Vooral op het gebied van geestelijke en hart- en vaatgezondheid waren de resultaten zorgwekkend: mensen die veel van deze sterk bewerkte voedingsmiddelen aten, hadden 53% meer kans op angst en depressie, 50% meer kans op overlijden door hart- en vaatziekten, en 12% meer kans op diabetes type 2.

NOVA-voedselclassificatiesysteem

Volgens Carlos A. Monteiro, de bedenker van het NOVA-voedselclassificatiesysteem, kunnen diëten die rijk zijn aan sterk bewerkte voedingsmiddelen schadelijk zijn voor bijna alle lichaamssystemen. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan de helft van de dagelijkse calorieën in de VS uitmaken, zoals zoete ontbijtgranen, zoute snacks, frisdrank en kant-en-klaar gebak. Deze voedingsmiddelen zijn de laatste jaren steeds meer onderzocht, waarbij ook verbanden zijn gelegd met aandoeningen zoals dementie en darmziekten. Ze zijn meestal gemaakt met veel toegevoegde suikers, zout en vet, en bevatten weinig vezels en andere goede voedingsstoffen.


Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses

  1. Melissa M Lane et al.

BMJ 2024; 384 (Published 28 February 2024)




Download hier je (bijna) gratis E-book Duurzaam afvallen door verzadiging