Verbeter de gezondheid van je hart en bloedvaten
Verbeter de cardiovasculaire gezondheid
Het zou gemakkelijk zijn om een lijn te trekken uit de voordelen van het plantaardige dieet voor gewichtsbeheersing en aan te nemen dat plantaardige diëten voordelig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. De studies doen dit echter voor ons.
Personen die plantaardige diëten volgen, markeren consequent hoger op alle indicatoren van cardiovasculaire gezondheid, met name duidelijke verschillen in cholesterol en aanzienlijk betere bloeddruk dan vleeseters.
Ondertussen hebben studies aangetoond dat vleeseters veel meer kans hadden om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, vooral degenen die rood vlees of bewerkt vlees aten. We gaan in op de relatieve risico's van hart- en vaatziekten met een vetarm, plantaardig, whole-food dieet hieronder.
Verminderd risico op hart- en vaatziekten
De volgende is hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in de VS. We vermeldden hierboven dat het eten van planten een duidelijk cardiovasculair voordeel heeft, maar je vermijdt ook een negatief effect.
Rood vlees, zelfs onbewerkt, verhoogt bijvoorbeeld uw risico op hart- en vaatziekten drastisch. Dit beperkt zich niet alleen tot rood vlees - eieren en andere vetten van dieren werden allemaal geassocieerd met hart- en vaatziekten.
Verzadigde en verwerkte vetten zijn hier de grootste boosdoener, en de effecten van bewerkte voedingsmiddelen stopten daar niet.
Studies hebben aangetoond dat deze bewerkte voedingsmiddelen gecorreleerd waren met verhoogde hart- en vaatziekten, waarbij één duidelijk een positieve correlatie vertoonde tussen bewerkt voedsel, cholesterol en bloeddruk.
Sterfterisico door alle oorzaken
Eerst en vooral is het eten van een plantaardig dieet gecorreleerd met een verminderd sterfterisico voor alle oorzaken. En dit is geen eenmalige correlatie. Het is keer op keer aangetoond, in een aantal verschillende culturen en in grote langetermijnstudies.
En u kunt het omgekeerde zien van vleesconsumptie, dat een bewezen verhoogd sterfterisico heeft dat op dezelfde manier in overeenstemming is met vetrijke diëten, waarvan ook is aangetoond dat ze in grote onderzoeken het sterfterisico verhogen. Bewerkte voedingsmiddelen vormen hier ook een risico, met een duidelijke correlatie tussen ultrabewerkte voedingsmiddelen en het sterfterisico op lange termijn.
Welnu, een vetarm, plantaardig, whole-food dieet lijkt niet alleen het geheim te zijn van het omkeren van diabetes, maar het heeft ook de sleutels tot een veel langer, gezonder en ziektevrij leven.
En een van de belangrijkste factoren over dit dieet die we nog niet hebben besproken, is het feit dat, zodra aanpassingen zijn gedaan om het groen lichtdieet (dat best lekker kan zijn!) aan te nemen, het gemakkelijk te volgen is. Plantaardige diëten zijn van nature vetarm, en de gemakkelijkste vorm van planten om te vinden zijn ook de meest minimaal verwerkte.
Voeg daarbij de levensstijlvoordelen zoals een verbeterd humeur en energie, gezonder gewicht en een lager risico op ziekte, en je hebt een dieet dat niet alleen beter is voor je gezondheid op de lange termijn, maar ook van nature stimuleert om het te blijven volgen.
Als je klaar bent om met een coach te werken, lid te worden van een ondersteunende gemeenschap en verantwoordelijkheid hebt om je doelen te bereiken, boek dan een gratis ontdekkingsgesprek om erachter te komen welk programma het beste bij je past.
Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book