Wat is het verschil tussen een whole food plant based eetpatroon en vegetarisch/veganistisch?

Vegetariër, flexitariër, pescotatariër, veganisme, whole food plant-based vaak denken mensen dat het meer van hetzelfde is, maar er zijn wel degelijk grote verschillen.

Er zijn grote verschillen tussen veganisme/ vegetarisme en een wholefood plant based eetpatroon. Whole food staat voor onbewerkt/ ongeraffineerd plantaardig.

Je kan wholefood plant-based eten en geen veganist zijn, omdat veganisme veel verder gaat dan alleen eten. Veganisme is meer een leefstijl waarbij dierlijke producten worden vermeden. Dus ook kleding, cosmetica enz..

Je kan wel veganist zijn en onbewerkt plantaardig eten.

Als het je gaat om gezondheid, gaat het er meer om wat je niet eet dan wat je wel eet.

Plantaardig

Bij een plantaardig eetpatroon eet je voornamelijk het grootste gedeelte van je maaltijd fruit, groenten, knollen, peulvruchten, noten, zaden en granen. Je kan dus nog steeds dierlijke producten eten, maar met mate. Het kan daarnaast nog makkelijk bestaan uit bewerkte voedingsmiddelen zoals chips, snoep, frisdrank, bloem en witte rijst.

Pescotariër

Deze elimineren vlees en gevogelte, maar eten wel zeevoedsel en andere dierlijke producten zoals zuivel en eieren

Vegetarisch

Vegetariërs elimineren vlees, vis en gevogelte. Ze eten soms wel zuivel en eieren maar gelimiteerd.

Veganistisch

Hierbij kies je voor geen enkel dierlijk product, geen vlees, zuivel, eieren, vis. Zelfs geen vissaus of honing. Een veganistisch eetpatroon kan ook nog bewerkte vleesvervangers en kaasvervangers bevatten. Daarnaast draag je ook geen wol, leer

Whole food plant-based

Whole foodsnatuurlijke voedingsmiddelendie niet bewerkt zijn. Dat betekent  onbewerkt on-geraffineerde ingrediënten. Het is voeding die je opa en oma nog zouden herkennen. Het is voeding in zijn natuurlijke staat en is onbewerkt

Plantaardig: Voedsel wat komt van planten en vrij is van dierlijke producten zoals melk, eieren of honing.

Als je kiest voor een whole food plant-based voedingspatroon dan bestaat het grootste gedeelte van je maaltijd uit (blad) groenten, fruit,  kruiden, zetmeelrijke groenten, volkoren granen en pseudo-granen, peulvruchten, zaden en noten en kies je voor producten zonder toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddelen of oliën. Je doet het voornamelijk voor je gezondheid.

Je kiest bijvoorbeeld voor de hele sinaasappel en niet voor juice omdat de vezels je beschermen tegen de fruit suikers. Je vermaalt je eten niet in een juicer, want je wil zoveel mogelijk de voordelen van het kauwen benutten. Je kiest niet voor gedroogde vruchten en fruit i.v.m. de hoge suikerlading. De meeste whole food plant-based eters gebruiken ook geen oliën dus ook geen olijfolie, maar wel een hele olijf als garnering.

Er zijn genoeg voedingsmiddelen waar je van kan genieten, inclusief noten, zaden, avocado, tofu, tempeh, volkoren granen en brood en plantaardige melk. Eet deze echter is bescheiden porties omdat ze meer calorie dichtheid hebben en kunnen bijdragen aan overgewicht.

Er zijn verschillende voordelen om over te gaan op een whole food plant-based eetpatroon die sterk worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek;

  1. Gewichtsmanagement:  Mensen die een whole food plant-based voedingspatroon volgen zijn over het algemeen slanker. Het zorgt ervoor dat je makkelijk gewicht verliest en die kilo's er ook af kan houden zonder calorieën te hoeven tellen.
  2.  Ziekte preventie: Whole food plant-based eten kan chronische ziekten voorkomen, verdere progressie voorkomen en in sommige gevallen ziektes omdraaien. Het wetenschappelijk bewijs is enorm wanneer het gaat gaat om hart en vaatziekten en diabetes, maar er is ook bewijs voor voor het verminderen van arthritis, verbeterde leverfunctie en gezondere nieren.
  3. Het zorgt voor een beter klimaat: Een plant- based eetpatroon geeft minder stress op het milieu

Binnenkort meer nieuws over onze cursus : "  eten volgens een onbewerkt plantaardig eetpatroon" 

Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book