Wat weten artsen eigenlijk van voeding?
Er is geen discussie over het feit dat de grote meerderheid van de artsen zijn of haar best doet om de kwaliteit van het leven van hun patiënten te verbeteren.
Het probleem is dat artsen zijn opgeleid in een gezondheidssysteem dat is gebaseerd op het behandelen van symptomen met behulp van medicijnen en chirurgische behandelingen in plaats van de oorzaak van de meeste chronische ziekten aan te pakken. Ook is het huidige financieringssysteem van de gezondheidszorg niet ingericht op het geven van leefstijl adviezen en coaching door artsen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Medisch Contact krijgt beslaat slechts 3,8% van de onderwijsuren tijdens de bachelorstudie geneeskunde uit leefstijl onderwijs
Vreemd dat er zo weinig aandacht is voor voeding gerelateerde leefstijl advies, terwijl de meeste chronische ziekten zijn ontstaan door voeding, en is aangetoond dat veel aandoeningen ook kunnen worden omgekeerd of kan worden voorkomen met voeding of leefstijladvies.
Het belangrijkste hulpmiddel voor artsen zijn medicijnen en geen voedsel. Hierdoor worden diabetes, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, een aantal kankersoorten, auto-immuun aandoeningen en de complicaties daarvan behandeld met medicatie i.p.v voeding die wetenschappelijk is onderbouwd.
We kunnen de artsen niets kwalijk nemen, medische opleidingen besteden nauwelijks aandacht voor voeding.
Het is onrealistisch dat artsen de basis oorzaken van insuline resistentie, obesitas, diabetes en hart en vaatziekten goed kunnen herkennen en behandelen doormiddel van een dieet.
Ze zijn bijv. niet getraind in de kracht en werkzaamheid van een Wholefood Plantbased eetpatroon , van nature arm in vet, bij het omkeren van insulineresistentie en het verbeteren van de insuline gevoeligheid..
Ze zijn net zo gevoelig voor de trendy diëten en pakkende marketing als het grote publiek. Daardoor krijgen patiënten zelden evidence-based informatie voorgeschoteld, waardoor er alleen wordt gefocust op korte termijn methoden om bijv. bloedglucose onder controle te krijgen doormiddel van bijv.een koolhydraatarm of ketogeen dieet.
Nog niet verzadigd? Download ons gratis E-book