Wel of niet olijfolie bij een plantaardig voedingspatroon?

Veganistische diëten op basis van volwaardige plantaardige voeding, met weinig olie en mediterrane diëten, rijk aan extra vierge olijfolie (EVOO), verminderen risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De optimale hoeveelheid vet in het dieet, met name EVOO, is  echter onduidelijk.

Het tijdschrift van de Amerikaanse Hart Association plaatste onlangs een gerandomiseerde cross-overstudie naar het effect van extra vierge olijfolie binnen een veganistisch eetpatroon op basis van volwaardige plantaardige voeding.

Hierbij werd hetzelfde dieet met weinig tot geen olijfolie vergeleken met dezelfde voeding maar dan met 4 eetlepels olijfolie. Deelnemers volgden beide diëten gedurende vier weken.

Resultaat:

Beide voedingspatronen gaven een verbeterde metabole gezondheid in vergelijking met een voedingspatroon met hun basisdieet met vlees. De groep die geen olijfolie gebruikte hadden een groter gewichtverlies en een lagere LDL- cholesterolwaarde. Volgende onderzoekers kan de hogere cholesterolwaarde voor een deel te wijten zijn aan het extra verzadigde vet in de olijfolie.

Referenties

Krenek AM, Mathews A, Guo J, et al. Recept voor hartgezondheid: een gerandomiseerde cross-overstudie naar cardiometabolische effecten van extra vergine olijfolie binnen een veganistisch dieet op basis van volwaardige plantaardige voeding. J Am Heart Assoc . 2024:e035034. doi:10.1161/JAHA.124.035034

gebaseerd op artikel van pcrm.org